Een onderzoek naar narratieve formulering in een geanimeerd stripverhaal   -  13 augustus 2007

 

Walt Disney zette een letterlijk en figuurlijk een beweging in gang die zijn weerga niet kende.

 

Martin Toonder was een beeld en woord kunstenaar met een voorliefde voor het leven, en een diep gelegen koestering voor de personages die hij schiep, die zo groot was dat hij ze net als Disney tot leven wilde wekken in animatie. Het lukte Toonder echter niet de personages in de animatiefilm dezelfde diepgang mee te geven als in de stripverhalen.

 

Osamu Tezuka voelde strip aan als film. Een sterk gevoel voor plaats en tijd bepaling, en voor het bewustzijn van de belevenis van de karakters maakte dat hij de tijd en ruimte nam om dat uit te tekenen. Zijn manier van werken wierp zowel zijn vruchten af in strip als in animatie.

 

1.2  Animatie en strip in deze tijd

 

Anime en manga

In Japan worden in de traditie van Osamu Tezuka al jaren (animatie) films
en series gebaseerd op strips.

De manga is heel kenmerkend doordat het vaak vrij dikke boeken zijn.  Dik; maar wel snel weg te lezen. Een manga vertelt verhalen in veel meer beelden dan bijvoorbeeld een comic uit Amerika. En beelden uit manga zijn makkelijk per direct over te plaatsen naar Anime (2).

De animatie uit Japan is zuinig. Door het hoge productietempo is de kwaliteit van de animatie heel economisch verdeeld over de verhaallijn.

De belangrijkste scenes uit anime, momenten waar er bijzondere plotwendingen plaatsvinden bijvoorbeeld, krijgen de grootste klapstukken in de animatie.

 

(2) Japanse benaming voor animatie

 

Melanie E.A. Frings

- 10 -

meaf1701@gmail.com

<9

inhoudsopgave

11>