Een onderzoek naar narratieve formulering in een geanimeerd stripverhaal   -  13 augustus 2007

 

stained windows (common whitin the tale's location, the Loire valley) illustrate his words. These images, of course, possess their own narratives, but are not specifically dwelt upon, though they do signify the archaic fairytale context as well as a moral and spiritual dimension underpinning the tale." (Understanding Animation p. 103)

 

http://www.youtube.com/watch?v=2IZaBeWgFqo

 

Hoog detail in beeld in een animatie zal enkel het onderbewuste prikkelen als een, soms overweldigende, alter dimensie op het verhaal dat de animatie vertelt. Animatie kan niet stilstaan bij beeld, omdat het gedreven wordt door tijd.

 

3.5 Immersie

 

Zoals reeds besproken is immersie mogelijk in alle vormen van kunstuitingen. Wat alleen verschilt is de mate waarin je op gaat in de kunst.

Bijvoorbeeld dans zou wel eens de meest hevige immersieve kunstuiting kunnen zijn. Dans kan je in een toestand van trans brengen. Voodoo priesters brengen zichzelf in trans na uren achtereen dansen en zingen. In de trans voelen zij zich onoverwinnelijk en onschendbaar, laten zij stalen voorwerpen in zich prikken en lopen zij op vuur rond en scherven, zonder zich te schaden en zonder maar een blaar of een schram. Het zal niet alleen de dans zijn die hen in die toestand brengt, maar zo'n toestand is wel één van de meest extreme vormen van immersie te noemen.

 

Animatie is in vergelijking met strip een hevigere vorm van immersie dan strip.

Ken je die roes als je de bioscoopzaal uitwandelt na de film? Ik weet nog dat ik als kind na het zien van Aladdin in de bioscoop uitgelaten heen en weer rende en rondsprong en dacht dat ik op het tapijt in de foyer vloog. De muziek, de

 

Melanie E.A. Frings

- 35 -

meaf1701@gmail.com

<34

inhoudsopgave

36>