Een onderzoek naar narratieve formulering in een geanimeerd stripverhaal   -  13 augustus 2007

 

4.1  Animatie als Strip

 

Het gebruik van meerdere kaders zie je tegenwoordig steeds meer voorkomen. De film The Hulk en de serie 24 zijn hiervan een voorbeeld.

Mensen leren steeds beter informatie verwerken. Het internet wordt met de dag steeds geavanceerder en vindingrijker en de gouwe oudjes als televisie en de cinema proberen de beweging bij te benen.

 

In de videoclip “Midnight in a perfect world” van DJ Shadow spelen meerdere beelden naast elkaar af in meerdere kaders op het beeldscherm. 

Het valt op dat de gebeurtenissen in de kaders allemaal anders zijn.

Er is geen vervolg logica en de relatie tussen de kaders is enkel de muziek.

http://www.youtube.com/watch?v=54_7m-CVTMY&mode=related&search=

 

Chris Hales, interactiedesigner en doctoral researcher van het digitale media instituut SmartLab maakte ook opstellingen met beelden in meerdere kaders. Alleen waren het hier verschillende camerahoeken, geen werkelijke composities. In elk kader zie je een beeld wat in afwachting is voor wat komen gaat tot het voorbij komt.

 

Zo'n opstelling heb ik ook gemaakt. Een strippagina die anticipeert op wat er gebeuren gaat.

Van te voren zie je de setting, in elk kader wordt weer een nieuw deel in de setting uitbelicht. Wanneer je de pagina activeert, kan je op zoek gaan naar aanwijzingen. Bijvoorbeeld in een boom zit een boos eekhoorntje.  Als je met je muis naar de boom gaat beginnen de bladeren te ritselen. Klik op de boom en er komt een houthakker aangelopen met een kettingzaag. De boom wordt omgezaagd en valt in het kader ernaast op het huis naast de boom.

 

 

Melanie E.A. Frings

- 38 -

meaf1701@gmail.com

<37

inhoudsopgave

39>