Een onderzoek naar narratieve formulering in een geanimeerd stripverhaal   -  13 augustus 2007

 

En hierin bevind zich de Immersie.

 

Iedere kunstvorm streeft naar het verleggen van grenzen. Voor kunst is onbekend terrein een ontdekkingsreis en een ontdekkingsreis leidt tot een verhaal.

 

2.2  Het Verhaal

 

Het verhaal is om orde te scheppen in chaos en het onbekende een plaats te geven in het bekende. Hierin verandert reflexie in perceptie.

Door een gebeurtenis in 'geuren en kleuren' uit te beelden en de avonturen met veel gevoel over te brengen wordt de ontvanger door de voordrager meegevoerd naar een andere wereld. Een goede verteller geeft de luisteraar een goede dosis chaos mee, die in het verloop van het verhaal wordt geordend om de ontvanger tevreden te stellen.

Verhalen hebben de eigenschap van immersie sterk in zich leven, omdat een verhaal van nature van je vraagt dat je mee gaat in de structuur en vorm.  

Verhalen bestaan in alle mogelijke vormen.

 

Met minimale middelen kan een mens een verhaal vertellen. Voordat het mogelijk was voor de mens om verhalen te dupliceren met media werden verhalen van generatie op generatie doorverteld aan de ander middels woorden, gebaren en expressie. Het collectief geheugen van de mens heeft met de generaties miljoenen verhalen onthouden.

Maar tegenwoordig worden verhalen op alle mogelijke manieren vastgelegd en hoeft de mens de verhalen niet meer te onthouden.

De grondslag van de entertainment industrie is gebouwd op verhaalvertelling. En daarbij horen ook Animatie en Strip.

 

 

Melanie E.A. Frings

- 16 -

meaf1701@gmail.com

<15

inhoudsopgave

17>